Νέο Πρόγραμμα εθελοντισμού European Solidarity Corps στην Γερμανία!

🇩🇪🇪🇺Προγράμματα εθελοντισμού European Solidarity Corps στην Jena, Γερμανία!

Ποιοι; Άτομα ηλικίας 18 -30 ετών.

Πότε; 01/09/2023- 31/08/2024 (12 μήνες)

Τίτλοι προγραμμάτων/Περιγραφή:

1) Sprachkiste

Το Sprachkiste είναι ένα ολοκαίνουργιο, πολύγλωσσο νηπιαγωγείο στο κέντρο της Jena με επίκεντρο τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Το παιδαγωγικό έργο, τα χρησιμοποιημένα υλικά και τα μέλη του προσωπικού ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν ελεύθερα μεταξύ τους όλες τις γλώσσες που μιλούν στο σπίτι. Στόχος είναι να δείξουμε στα παιδιά ότι η πολυγλωσσία είναι ένα φυσιολογικό αλλά ουσιαστικό μέρος της κοινωνίας μας. Λαμβάνοντας υπόψη τις υποσυνείδητες προκαταλήψεις μας, το παιδαγωγικό έργο στο Sprachkiste είναι στενά συνδεδεμένο με την προσέγγιση κατά της μεροληψίας, η οποία δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν για διαφορετικούς πολιτισμούς και να αναγνωρίσουν τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις ως κάτι που είναι επικίνδυνο και άδικο. δεν πρέπει να δεχτεί. Θέλουμε να μάθουν όσο το δυνατόν νωρίτερα ότι μια ειρηνική συμβίωση είναι δυνατή σε μια διαφορετική κοινωνία.

2) Sausewind Montessori Kindergarten

Ένα νηπιαγωγείο που λειτουργεί με τις ιδιαίτερες παιδαγωγικές μεθόδους της Maria Montessori. Λειτουργεί ανεξάρτητα από ιδεολογικές και θρησκευτικές ομολογίες καθώς και από κόμματα και άλλα πολιτικά ρεύματα. Στη δουλειά τους, καλλιεργούν ευγενικές και σύγχρονες μορφές προσωπικής αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας, διαχείρισης και οργάνωσης.Επίσης, λαμβάνουν υπόψη την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες καθώς και τις διαφορετικές αρχικές συνθήκες και ανάγκες τους.Προσπαθούν συνεχώς για την υψηλότερη ποιότητα στη δουλειά τους στο πλαίσιο ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας.

3) Waldkindergarten

Το Waldkindergarten είναι ένα νηπιαγωγείο με δασική παιδαγωγική και ανοιχτή προσέγγιση για παιδιά μεταξύ ενός έτους και εισόδου στο σχολείο. Στη δουλειά μας αφοσιωνόμαστε στις ηθικές αξίες σύμφωνα με τη φύση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Βασικά, είμαστε έξω στη φύση με οποιονδήποτε καιρό, εκτός από καταιγίδες ή θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. Τα μικρότερα παιδιά μένουν μαζί μας στον κήπο ή κάνουν μικρές εκδρομές στην κοντινή φύση.

4) Κοινωνικό Ίδρυμα Freizeitladen

Το Freizeitladen είναι ένα κοινωνικό ίδρυμα για παιδιά και νέους. Καλωσορίζει παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών αφού τελειώσουν τη μέρα τους στο σχολείο. Τα παιδιά αυτά ζουν εν μέρει κάτω από δύσκολες οικογενειακές συνθήκες. Εκτός από την οικογένεια και το σχολείο, το Freizeitladen προσφέρει μεγάλο αριθμό έργων και, ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντικό μέρος της κοινωνικοποίησής τους. Προσφέρει σε παιδιά και εφήβους έναν ανοιχτό χώρο για να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής εκπαίδευσης.

5) Εθελοντική εργασία στο Κέντρο Klex.

Το KLEX είναι ένα κέντρο για παιδιά και νέους στην Jena-Lobeda και είναι ανοιχτό για παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 14 ετών και τους γονείς τους. Προσφέρει έναν ανοιχτό και ανεπίσημο χώρο μάθησης και πολλές ευκαιρίες για τα παιδιά, να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Το κέντρο είναι επίσης ένα ασφαλές μέρος για εξερεύνηση και για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Το κέντρο προσφέρει εναλλακτικές δραστηριότητες αναψυχής αντί για συμβατικές επιλογές.

6) Κέντρο Νέων Polaris

Το ανοιχτό κέντρο νεολαίας Polaris θεωρεί τον εαυτό του μέρος του τοπικού εκπαιδευτικού τοπίου και στοχεύει στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για να μεγαλώσουν οι νέοι. Θεωρείται ως ένα μέρος όπου παιδιά και νέοι από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο μπορούν να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν εμπειρίες, τόσο αυθόρμητα είτε με δομημένο τρόπο. Το κύριο καθήκον είναι η πολιτική και πολιτιστική εκπαίδευση. Ο διαρθρωτικός στόχος του κέντρου είναι να υλοποιήσει την ανοιχτή εργασία παιδιών και νέων ως μέρος της ολοήμερης εκπαίδευσης στη γειτονιά του, Jena-Nord. Στόχοι ως προς το περιεχόμενο είναι η βελτιστοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης των παιδιών και των νέων διευρύνοντας τις εμπειρίες τους, ενισχύοντας την ικανότητά τους να προβληματιστούν και αυξάνοντας τις εναλλακτικές τους ενέργειες.

7) Κέντρο Νεολαίας JZ Westside/Treffpunkt

Το κέντρο νεολαίας Treffpunkt είναι ένα δημοτικό ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται στη Jena Lobeda-Ost. Στον ανοιχτό χώρο τους, παιδιά και νέοι από 12 έως 21 ετών μπορούν να κάνουν παρέα και να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι διαφορετικές δραστηριότητες ποικίλλουν από αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα έως τη συνεργασία με άλλα ιδρύματα στην περιοχή Lobeda.

8) SV Schott Jena e.V. (table tennis club)

Το τμήμα πινγκ πονγκ του SV SCHOTT Jena e.V. αποτελείται από περίπου 200 ενεργά μέλη. Περισσότερα από 90 από αυτά τα μέλη είναι ανήλικα. Ακολουθεί τους στόχους που ορίζονται στο καταστατικό του συλλόγου. Αυτό είναι ιδιαίτερα η (επιτραπέζια αντισφαίριση-) αθλητική εκπαίδευση των μελών της, η ανάπτυξη μιας πολλαπλής προσφοράς αθλητικών δραστηριοτήτων και η συνεχής προσφορά πρακτικών και αγωνιστικών δυνατοτήτων.  Μια ομάδα δέκα ειδικευμένων προπονητών εξασφαλίζει αθλητική εκπαίδευση σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο . Το target group όλων των δραστηριοτήτων είναι νέοι που ενδιαφέρονται για το πινγκ πονγκ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους κατοίκους της Lobeda, μιας υποβαθμισμένης συνοικίας της πόλης της Jena με πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκων, όπου βρίσκεται το γυμναστήριο που χρησιμοποιείται από το τμήμα πινγκ πονγκ.

9) Eurowerkstatt

Eurowerkstatt Jena e.V. είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2006. Δραστηριοποιείται  στον τομέα της ευημερίας παιδιών και νέων και στη διεθνή (νεανική) εργασία της πόλης της Jena. Στόχος του οργανισμού είναι η δημιουργία ευκαιριών για τους νέους για την ανάπτυξη κοινωνικών και επαγγελματικών ικανοτήτων, ιδιαίτερα διαπολιτισμικών ικανοτήτων. Επιπλέον στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουν στην Ευρώπη.
Ο οργανισμός συνεργάζεται με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, συλλόγους, νηπιαγωγεία, κέντρα νεότητας και σχολεία της πόλης, με στόχο την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης και ειρηνικής Ευρώπης και την κατανόηση της ποικιλίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

⌛️Προθεσμία 14/03/2023.

📷Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά

Καλύπτονται: 100% διαμονή και διατροφή καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος και επιστρέφεται το 100% των εισιτηρίων, μέχρι το ύψος των 275 ευρώ για την μετακίνηση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος European Solidarity Corps. Επίσης χορηγείται μηνιαίο επίδομα (pocket money).

🇪🇺Στους συμμετέχοντες μετά το τέλος του προγράμματος, θα δοθεί το πιστοποιητικό Youthpass που είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ε.Ε.

Αν ενδιαφέρεστε, στείλτε το βιογραφικό σας στα αγγλικά στη διεύθυνση euphoria.participants@gmail.com

 

Leave a Reply