Αντιμετωπίζοντας την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας – Ελληνο-γερμανική συμβίωση

Ποιος θα το περίμενε πως μια ανταλλαγή νέων από την Ελλάδα και την Γερμανία θα ήταν τόσο διαφωτιστική για την ζωή στην Κέρκυρα, μακριά από την περιπλάνηση στην όμορφη παλιά πόλη και όλο τον τουρισμό που προσφέρουν οι μονοήμερες εκδρομές και τα κρουαζιερόπλοια;

 

Ήμασταν μια ομάδα νέων, έντεκα Γερμανοί και τρεις Έλληνες, άγνωστοι μεταξύ μας στην αρχή, που γρήγορα όμως γίναμε φίλοι, όλοι με ένα έντονο ενδιαφέρον και εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος‧ όλοι πρόθυμοι να μάθουμε πολλά για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση στην Κέρκυρα και σ’ όλο τον κόσμο. Προγραμματίστηκαν πολλές δράσεις για την δεκαήμερη περιπέτεια μας. Από το να μάθουμε να χορεύουμε Συρτάκι στην παραλία μέχρι και να επισκεφτούμε το τοπικό κέντρο ανακύκλωσης και να γνωριστούμε με τους ντόπιους, όπως με την Ξένια Τόμπρου, οι οποίοι αφιέρωσαν την ζωή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής στην Κέρκυρα. Οι στιγμές αυτές όμως, γεμάτες από έμπνευση και κινητοποίηση, έχουν πλέον περάσει. Στην πόλη της Κέρκυρας γνωρίσαμε μια από τις ιδιοκτήτριες του κοσμηματοπωλείου Minimi στην παλιά πόλη, που μας έδειξε ότι την ομορφιά μπορεί κανείς να τη βρει ακόμη και στα σκουπίδια και μας εξήγησε, πώς λειτουργεί η επαναχρησιμοποίηση των γυάλινων μπουκαλιών.

 

Αντλώντας έμπνευση από αυτή την επίσκεψη η Ξένια μας βοήθησε να φτιάξουμε τα δικά μας κοσμήματα από παλιά πλαστικά καπάκια. Μερικά από αυτά τα μαζέψαμε μόνοι μας, όσο μέναμε στο ξενοδοχείο σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας το δικό μας σύστημα ανακύκλωσης για το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και τα διάφορα είδη πλαστικών. Οτιδήποτε δεν χρησιμοποιούσαμε για το πρότζεκτ της επαναχρησιμοποίησης το φέρναμε στην αγαπημένη μας Ashley από το τοπικό κέντρο ανακύκλωσης, η οποία ήταν ενθουσιασμένη με το να μας δείχνει και να μας εξηγεί την συνεισφορά της στο να παραμείνει η Κέρκυρα καθαρή. Στις πολλές συζητήσεις που είχαμε, ανακαλύψαμε πολλές διαφορές και ομοιότητες στην ανακύκλωση στην Γερμανία και στην Ελλάδα. Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ «Πλαστικός Ωκεανός» μας υπενθύμισε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά παγκοσμίως. Μάλιστα, είχαμε τη τύχη να είμαστε από τους πρώτους που παρακολούθησαν το καινούργιο ντοκιμαντέρ «Υπάρχει Ένα Μέρος στη Γη»(“There Is A Place On Earth”) κι έπειτα ακολούθησε συζήτηση με την Παραγωγό Ellen van den Honert σχετικά με την επίδραση της τέχνης στην προστασία και τη διατήρηση της άγριας ζωής. Αντλώντας έμπνευση και κίνητρο από τις εμπειρίες που είχαμε συλλέξει μέχρι τότε, αποφασίσαμε να περάσουμε την τελευταία μας μέρα συμμετέχοντας σε μια τοπική δράση.

 

Κάθε μέρα που ήμασταν εκεί περπατούσαμε από το όμορφο ξενοδοχείο μας σε μια από τις μαγευτικές παραλίες της Κέρκυρας. Κάθε φορά που πηγαίναμε, δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε ότι το μονοπάτι, το οποίο έβγαζε στην θάλασσα, ήταν γεμάτο σκουπίδια. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να καθαρίσουμε την παραλία και το μονοπάτι. Δυστυχώς, έπειτα από τρεις ώρες, αφού είχαμε μαζέψει τα σκουπίδια, τα είχαμε ξεχωρίσει σε ανακυκλώσιμα και μη και αφού είχαμε καθαρίσει τα ανακυκλώσιμα υλικά, οι σακούλες και ο χρόνος μας τελείωσαν, προτού καν φτάσουμε στη θάλασσα. Μαζέψαμε πέντε σακούλες με μπουκάλια, πακέτα τσιγάρων, τενεκεδάκια, και περιτυλίγματα φαγητού, ενώ βρήκαμε ακόμη αντικείμενα όπως, ένα ολόκληρο φόρεμα και ένα παρατημένο οδικό σήμα. Συνολικά, συγκεντρώσαμε μια σακούλα γεμάτη από ανακυκλώσιμα υλικά, κάτι το οποίο από την μια πλευρά δείχνει πόσοι πόροι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, εάν όλοι μας παίρναμε στα σοβαρά την ανακύκλωση και την από άλλη, πάλι, μας τονίζει πόσα αντικείμενα μιας χρήσης χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Στις δέκα μέρες που συνεχώς μαθαίναμε και εμπνεόμασταν, δεν ξύσαμε πάρα μόνο την επιφάνεια. Παρ’ όλα αυτά όμως, όλοι είμαστε πλέον ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι στο να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, αλλά  και στο να κοιτάζουμε πιο συχνά τι κρύβεται κάτω από την λαμπερή επιφάνεια. Να είμαστε, τέλος, πιο υπεύθυνοι στις αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά.

Leave a Reply