
Ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων «Αναστάσιος Α. Μανούδης».
Οι θεματικές που καλύπτουν τα προγράμματα των ελληνογερμανικών ανταλλαγών είναι επικεντρωμένες στην ιστορική μνήμη και την αμοιβαία συμφιλίωση των δύο λαών. Η μακροχρόνια συνεργασία των στελεχών μας με μεγάλους γερμανικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς νεολαίας εξασφαλίζουν την ποιότητα των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Οι ανταλλαγές νέων γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου σε Ελλάδα και Γερμανία και περιλαμβάνουν εργαστήρια μη -τυπικής εκπαίδευσης, επισκέψεις μελέτης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τόπους μαρτυρίου και συλλογικής μνήμης καθώς και συνομιλίες με επιζήσαντες του Β’ Π.Π και του Ολοκαυτώματος. Απευθύνονται σε νέους ηλικίας 15-30 ετών Έλληνες και Γερμανούς και καλύπτουν την διαμονή, την διατροφή και ένα ποσό από την μετακίνηση του συμμετέχοντα.
Απώτερος στόχος είναι τα γεγονότα της Κατοχής και του Ολοκαυτώματος να μην περάσουν στη λήθη, αλλά ταυτόχρονα να μην εμποδίσουν τους λαούς να προχωρήσουν μπροστά, σχηματίζοντας μια νέα ειλικρινή σχέση ώστε να προστατευθεί η ειρήνη και η δημοκρατία.
Αναστάσιος Α. Μανούδης
Η ιστορία ενός ήρωα.
Αναστάσιος Μανούδης του Αποστόλου. Γεννήθηκε το 1916 στην Ανατολική Θράκη και το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ορφανός πλέον από πατέρα μεταφέρθηκε στο χωριό Άγιος Πέτρος Παιονίας Κιλκίς μαζί με την μητέρα του και τον αδερφό του. Το 1941 πολέμησε στον Στρατιωτικό Τομέα Μπέλες. Φονεύθηκε στη μάχη κοντά στο χωριό Ανατολή Σερρών από τον γερμανικό στρατό τον Απριλίο του 1941. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ο στρατιώτης Αναστάσιος Μανούδης από την 6η Απριλίου του 1941 πολεμούσε μια μικρή διμοιρία του πεζικού στο πολυβολείο που ήταν κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή του χωριού Ανατολή Σερρών. Στις 9 Απριλίου και ενώ η τιτανομαχία στα οχυρά, συνεχιζόταν, τα μηχανοκίνητα και τα τανκς της στρατιάς του στρατάρχη Λιστ, αφού κατηφόρισαν με ταχύτητα από τη Στρώμνιτσα και τη Γευγελή, βρέθηκαν στα νώτα των Ελλήνων και στις 08.00 τα άρματα της 2ης βαριάς θωρακισμένης μεραρχίας με διοικητή τον αντιστράτηγο Φον Φάιφελ κομμάτιαζαν την ησυχία του ανοιξιάτικου πρωινού με το δαιμονικό θόρυβο των μηχανών τους και έμπαιναν στη Θεσσαλονίκη.
Ύστερα από την διαταγή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, που στάλθηκε από το μεσημέρι της 8/4/1941 στο τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, σταματούσαν οι εχθροπραξίες σε όλο το μέτωπο του Αξιού. Οι κάτοικοι ενημερώνουν την μικρή διμοιρία για την παύση πυρός. Οι στρατιώτες της διμοιρίας οπισθοχωρούν ενώ ο λοχαγός και ο στρατιώτης Αναστάσιος Μανούδης παραμένουν στο πολυβολείο για να το υπερασπιστούν μέχρι τέλους. Ο λοχαγός και ο στρατιώτης αφήνουν την τελευταία τους πνοή με χαριστική βολή από Γερμανούς στρατιώτες και γράφουν ιστορία με την γενναιότητα τους. Ο στρατιώτης Αναστάσιος Α. Μανούδης ήταν 24 ετών.