“Have2Oppose”: Ένα πρότζεκτ περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Από τις 30 Αυγούστου ως τις 5 Σεπτεμβρίου του 2021 νέοι από την οργάνωσή μας έλαβαν μέρος σε ένα διεθνές πρότζεκτ, το οποίο διοργανώθηκε από την «Fundacja Aktywni w Europie» από το Σόσνοβιετς, με την ονομασία «Have2Oppose» και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Erasmus+.

Στη διεθνή ανταλλαγή νέων συμμετείχαν νέοι από το Ρουμανικό σχολείο «Colegiul National ”Mihail Sadoveanu”» από το Πάσκανι και την Πολωνική οργάνωση «Fundacja Aktywni w Europie» από το Σόσνοβιετς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πορονίν της Πολωνίας.

Οι νέοι παρατήρησαν πως υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, η άσκοπη χρήση και η μόλυνση του νερού, η πηγή της ζωής και της επιβίωσής μας στον πλανήτη. Κατά την γνώμη τους, οι αρνητικές ενέργειες που στοχεύουν στην υποβάθμιση του υδάτινου περιβάλλοντος θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν καθώς και να στραφεί η προσοχή όλων σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ο στόχος του πρότζεκτ «Have2Oppose» ήταν οι νέοι:

  • Να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο πεδίο της περιβαλλοντικής προστασίας και συγκεκριμένα του νερού
  • Να προωθήσουν συνήθειες φιλικές προς το περιβάλλον και οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του νερού συμπεριλαμβανομένου
  • Να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και εμπειρίες που σχετίζονται με την προστασία του νερού, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερεκμετάλλευση και η μόλυνση του
  • Να εγείρουν την προσοχή στους κινδύνους που επιφέρει στην ανθρώπινη δραστηριότητα η υπέρμετρη χρήση του νερού
  • Να επιστήσουν την προσοχή στις σωστές συνήθειες με τις οποίες θα φροντίσουμε το υδάτινο περιβάλλον

Μια από τις πρώτες ομάδες εργασίας περιελάμβανε δράσεις δημιουργίας ομάδων και  δραστηριότητες ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων, τα οποία είχαν μεγάλη σημασία για τους νέους αυτούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Χάρη σε αυτά, γκρέμισαν τα τείχη της ντροπής και της επικοινωνίας στα Αγγλικά, έμαθαν ο ένας τον άλλο καλύτερα, δημιούργησαν μια ομάδα καλά συντονισμένη και με διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και μια φιλική ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια των θεματικών ομάδων εργασίας οι νέοι συζήτησαν:

  • Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νερό στις περιοχές και τις χώρες τους
  • Για την χρήση της υπερβολικά μεγάλης ποσότητας νερού από τον άνθρωπο
  • Για την εκμετάλλευση και την μόλυνση του νερού σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας και της οικονομίας
  • Για τους επαπειλούμενους οργανισμούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο υδάτινο περιβάλλον
  • Για τις καλές πρακτικές που αφορούν μέτρα μείωσης της άσκοπης χρήσης και μόλυνσης του νερού

Χάρη στις παρουσιάσεις και τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ομάδων εργασίας, οι νέοι από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ρουμανία έμαθαν σχετικά με τους υδάτινους πόρους στις χώρες των άλλων συμμετεχόντων, την χρήση του νερού σε ποικίλους τομείς της ζωής/βιομηχανίας/οικονομίας, όπως και την πρόβλεψη για την λειψυδρία που πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, είναι πιο ενήμεροι πλέον για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη, αλλά και τις δυνατότητες όπως και τους τρόπους με τους οποίους θα φροντίσουμε καλύτερα το περιβάλλον, συγκεκριμένα τους υδάτινους πόρους. Κατά τη διάρκεια των ομάδων εργασίας, οι νέοι είχαν επίσης την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις καθημερινές τους καλές πρακτικές στο σπίτι ή στην τοπική τους κοινότητα και οι οποίες τείνουν να είναι πιο οικολογικές.

Κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ «Have2Oppose» οι νέοι από την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ελλάδα εργάστηκαν επάνω στην προετοιμασία μιας προοωθητικής και ενημερωτικής καμπάνιας, την οποία στη συνέχεια διεξήγαγαν στο Ζακόπανε. Στόχος της δράσης ήταν να προσεγγίσουν μια ομάδα ενδιαφερόμενων, ώστε να κάνουν γνωστό δημόσια το πρόβλημα της έλλειψης νερού στον κόσμο, την υπέρμετρη χρήση των υδάτινων πόρων και την μόλυνση του νερού. Χάρη σε αυτήν, οι νέοι έστρεψαν την προσοχή της τοπικής κοινότητας στη λογική και υπεύθυνη χρήση του νερού και τις επιπτώσεις που επιφέρει η άσκοπη κατανάλωση και η μόλυνση του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής  οι νέοι προετοίμασαν και πραγματοποίησαν  μια φωτογράφιση, κεντρικό θέμα της οποίας ήταν το νερό. Μέσα από τις φωτογραφίες τους οι νέοι έδειξαν όχι μόνο την ομορφιά του νερού, αλλά και πώς αντανακλάται σε αυτές η άσκοπη χρήση και η μόλυνση του νερού.

Ένα ακόμη συστατικό στοιχείο της συνάντησης ήταν η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από σχολεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις.  Στο πλαίσιο της συνάντησης οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πολύτιμες εμπειρίες.

Οι συμμετέχοντες στο πρότζεκτ συναντήθηκαν με έναν εκπρόσωπο μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης και επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στο Ζακόπανε. Χάρη σε αυτή την επίσκεψη οι νέοι έμαθαν για τον καθαρισμό του νερού, την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων και των υδάτινων πόρων και μοιράστηκαν επίσης τις απόψεις τους για τις  καλές συνήθειες με έναν ειδικό κι έλαβαν απάντηση στα ερωτήματά τους.

Οι  εθνικές βραδιές, που διοργάνωσαν οι συμμετέχοντες του πρότζεκτ, τους έδωσαν την ευκαιρία να μάθουν τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τον πολιτισμό, τα παραδοσιακά/τοπικά φαγητά και τους χορούς από την πατρίδα τους. Χάρη σε αυτά, οι νέοι διεύρυναν τους ορίζοντες τους, έγιναν πιο δεκτικοί και ανοιχτοί.

Το «Have2Oppose» δεν αφορούσε μόνο το εκπαιδευτικό κομμάτι και τη συνεισφορά του πρότζεκτ στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά επίσης τους επέτρεψε να δημιουργήσουν πολλές νέες και ταυτόχρονα σταθερές φιλίες και γνωριμίες απ’ όλο τον κόσμο. Για πολλούς ανθρώπους αυτή ήταν η πρώτη εμπειρία σε συνεργασία με μια διεθνή ομάδα.

Παρακάτω, μπορείτε να μάθετε περισσότερα στη δημοσίευση την οποία δημιούργησαν οι νέοι στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Have2Oppose »

https://issuu.com/fundacjaaktywniweuropie/docs/h2o_-_publication

Leave a Reply