Από το Erasmus+, στον εθελοντισμό μέσω του European Solidarity Corps

Τρία κορίτσια μιλούν για το πώς μέσα από τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα Erasmus+, θέλησαν να συμμετάσχουν σε προγράμματα εθελοντισμού μεγάλης διάρκειας, μέσω του European Solidarity Corps.

Πριν λίγους μήνες, η Φωτεινή, η Αναστασία και η Μαρία, συμμετείχαν μαζί, σε ένα πρόγραμμα Erasmus+, με θέμα την ιστορική μνήμη της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων νέων, μαζί με συμμετέχοντες από τη Γερμανία και την Ιταλία.
Το πρόγραμμα ονομαζόταν “Unlocking Memories”, και το πρώτο του μέρος, διεξήχθη στην Υπάτη.

Οι εμπειρίες που αποκόμισαν ήταν πλούσιες σε γνώση, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, γεγονός το οποίο τους οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσουν την ενεργό συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επόμενο βήμα ήταν να δηλώσουν συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα μεγάλης διάρκειας στην Ιταλία, την Κύπρο και τη Γερμανία, με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας σε χώρους εργασίας, τη συμβίωση με άτομα από διαφορετικές χώρες, με άλλη κουλτούρα και συνήθειες, την απόκτηση νέων εμπειριών και τη βελτίωση της ικανότητας συνεννόησης τους σε ξένες γλώσσες.

Όπως δήλωσαν οι ίδιες, σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω τέτοιων προγραμμάτων, έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από προκαταλήψεις μέσω της τριβής τους με κάτι διαφορετικό, να βοηθήσουν την κοινότητα στην οποία θα κληθούν να υπηρετήσουν μέσω του προγράμματος και να γνωρίσουν άτομα τα οποία δεν θα είχαν την ευκαιρία, υπό άλλες συνθήκες.

Στόχος τους, είναι να προσφέρουν η κάθε μία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, φέροντας εις πέρας κάθε ζητούμενο που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν. Κατά τα λεγόμενα της Αναστασίας που πήγε στην Ιταλία, “μέσω της εθελοντικής εργασίας, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν και αποδεικνύουν πως τελικά, οι λαοί της Ευρώπης, έχουν περισσότερα να μοιραστούν, παρά να χωρίσουν”.

Φυσικά η απόφαση για μετάβαση και διαμονή σε μια ξένη, άγνωστη χώρα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, κρύβει και κάποιους φόβους. Για παράδειγμα, η τυχόν δυσκολία συνεννόησης σε ξένη γλώσσα, το κατά πόσο θα είναι εφικτή η προσαρμογή και η συμβίωση με άλλα άτομα, η διαχείριση των οικονομικών, αλλά και η τωρινή κατάσταση σε σχέση με την πανδημία, αναφέρθηκαν ως μερικές ανησυχίες των συμμετεχόντων.

Η Μαρία, που μετέβη στην Κύπρο, όπως είναι φυσικό δεν ανησύχησε για το γλωσσικό εμπόδιο, όμως μας είπε πως σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε μια χώρα που έχει πολλά κοινά με τη δική μας, η κουλτούρα της δουλειάς μπορεί να είναι διαφορετικοί και οι άνθρωποι να έχουν συνηθίσει τα πράγματα να γίνονται αλλιώς, πράγμα που της δημιούργησε ερωτηματικά, σε σχέση με το πόσο γρήγορα μπορεί να πετύχει την προσαρμογή της και να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο της δουλειάς της, ώστε να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση.

Η Φωτεινή πριν φύγει για τη Γερμανία, ανέφερε σχετικά με τους προβληματισμούς της: ” Ένα μεγάλο ερωτηματικό για εμένα αποτελεί το αν θα καταφέρω να διαχειριστώ επαρκώς τα οικονομικά μου, γνωρίζοντας πως η καθημερινή ζωή εκεί κοστίζει ακριβότερα”.

Παρόλα αυτά, υπάρχει υποστήριξη για κάθε προβληματισμό που μπορεί να υπάρξει μέσω του οργανισμού EUphoria και του προσωπικού τους μέντορα, που φροντίζει να έρχεται σε συχνή επαφή με τα κορίτσια, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να λυθεί το συντομότερο δυνατό και τη μέγιστη δυνατή ευκολία, σε συνεννόηση με τον οργανισμό/φορέα φιλοξενίας. Ακόμη, σε όλους τους εθελοντές προσφέρεται εβδομαδιαία οικονομική ενίσχυση από το πρόγραμμα, καθώς και πλήρης οικονομική κάλυψη των εξόδων στέγασης και διατροφής.

Η διαδικασία της εθελοντικής προσφοράς, μέσω του European Solidarity Corps, είναι μια πολύ καλή επιλογή ειδικά για νέα άτομα που αναζητούν εργασιακή εμπειρία και προσωπική ανάπτυξη. Είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα, να έρθεις σε επαφή με νέους πολιτισμούς, ανθρώπους από διαφορετικά background και νέες κουλτούρες, καθώς και να εξετάσεις τα όρια σου.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μια παρόμοια εμπειρία, κάνε κλικ ΕΔΩ και μπες στο Facebook Group του οργανισμού μας, όπου συχνά προσθέτουμε νέες ευκαιρίες εθελοντισμού μέσω προγραμμάτων European Solidarity Corps, σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δραστηριότητες για όλους! Ο οργανισμός EUphoria είναι πιστοποιημένος οργανισμός αποστολής για προγράμματα European Solidarity Corps, από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.

Leave a Reply