Εμπειρίες: Exploring the Role of Youth in Reconciliation and Peacebuilding

Η Κατερίνα Τσίρτση γράφει για την εμπειρία της στο πρόγραμμα “Exploring the Role of Youth in Reconciliation and Peacebuilding” που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 02 με 10 Μαρτίου του 2020 στο Rzeszow της Πολωνίας. Διαβάστε το κείμενο της!

Η άφιξη στο Ζέσουφ μετά από ένα πολύωρο ταξίδι των 13 περίπου ωρών μας περίμενε με τη θερμή υποδοχή του Daniel, ιδιοκτήτη του Caritas, όπου θα πραγματοποιούνταν το σεμινάριο. Μετά από λίγη ώρα φθάσαμε στον προορισμό μας. Μας υποδέχτηκαν εγκάρδια άνθρωποι με κινητικά προβλήματα για τους οποίους και λειτουργούσε αυτό το κέντρο. Μια μικρή ξενάγηση στους χώρους κι ένα πλούσιο παραδοσιακό γεύμα, ακολούθησαν. Είχαμε φθάσει πρώτοι και σιγά σιγά συγκεντρώνονταν όλοι οι συμμετέχοντες από τις υπόλοιπες χώρες – Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία, Πολωνία, Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία. Ως αργά το βράδυ είχαμε συγκεντρωθεί κι οι γνωριμίες είχαν ήδη αρχίσει. Οι συγκάτοικοι μου – Iva & Maria – ήταν από το Μαυροβούνιο κι είχαμε μια ευχάριστη διαμονή με πολλές συζητήσεις.


Το σεμινάριο ξεκίνησε την επομένη μετά από το πρωινό μας. Η διοργανώτρια Mimoza και όλη η ομάδα της από την Αλβανία ήταν πολύ οργανωμένη, φιλική και εξυπηρετική. Οι trainers Illona & Catalina από την Τσεχία και τη Ρουμανία αντίστοιχα ήταν από την πρώτη μέρα εξαιρετικές. Είχαν οργανώσει όλες τις δράσεις έτσι ώστε να μένει αμείωτο το ενδιαφέρον και να κυλά ο χρόνος δημιουργικά. Συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά όχι μόνο μεταξύ μας με τον Άρη, σε δραστηριότητες που αφορούσαν την κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και σε όλες τις άλλες δράσεις με τις ξένες χώρες. Πολλές ήταν οι νέες ιδέες για τον τρόπο προσέγγισης των θεματικών ενοτήτων- κυρίως βιωματικές, καθώς κι ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις από όλους τους συμμετέχοντες.

Έτσι, κληθήκαμε να εκφράσουμε τις προσωπικές μας προσδοκίες από το πρόγραμμα, να προετοιμάσουμε την παρουσίαση του οργανισμού μας, να ετοιμάσουμε ένα άρθρο, μια ζωγραφιά ή οτιδήποτε θέλαμε σχετικά με το πρόγραμμα. Εμείς επιλέξαμε να γυρίσουμε μια συνέντευξη με εικόνες και στιγμιότυπα από το Ζέσουφ. Ασχοληθήκαμε με τις έννοιες της βίας, της ειρήνης και της σύγκρουσης. Ετοιμάσαμε σε ομάδες προτάσεις για μια μελλοντική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Ενδιαφέρον είχαν τα παιχνίδια ρόλων, καθώς και η αναζήτηση των στερεοτύπων για τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, ανά χώρα.


Ιδιαίτερες ήταν και οι παραδοσιακές βραδιές με διάφορες δραστηριότητες που κληθήκαμε να προετοιμάσουμε κι ήταν σχετικές με την παράδοση της κάθε χώρας. Πειραματιστήκαμε με το θέατρο, μοιραστήκαμε και δοκιμάσαμε παραδοσιακές γεύσεις, χορέψαμε στο ρυθμό των άλλων παραδόσεων. Εξαιρετική ήταν και η μέρα που επισκεφθήκαμε την πόλη του Ζέσουφ, την οποία και περιμέναμε με ανυπομονησία, καθώς οι μετακινήσεις ήταν αδύνατες. Ο περίπατος περιμετρικά του κάστρου ήταν ονειρικός. Μια μικρή μα τόσο ζεστή και προσιτή πόλη.

Όλα ήταν πολύ προσεγμένα και σε αφθονία. Ήταν συνολικά μια πολύ όμορφη εμπειρία που με γέμισε χαρά κι αισιοδοξία για το μέλλον. Συνάντησα ενδιαφέρουσες προσωπικότητες από χώρες που δεν είχε τύχει να συνεργαστώ τώρα. Αναπτύχθηκαν προσωπικές σχέσεις, με όμορφες συζητήσεις για την κουλτούρα, τη θρησκεία, τους θεσμούς και τα μελλοντικά σχέδια. Ανταλλάξαμε σκέψεις και συναισθήματα για τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ζωές μας. Όλοι ανανεώσαμε με μεγάλη προσμονή το ραντεβού μας για το επόμενο training στην Αλβανία και με τους περισσότερους διατηρούμε επικοινωνία. Μια δράση γεμάτη, ενδιαφέρουσα, που ολοκλήρωσε το σκοπό της σε όλα τα επίπεδα.

Ευχαριστώ πολύ τον οργανισμό EUphoria για την ευκαιρία συμμετοχής!

Ευχαριστούμε την Κατερίνα για τη συμμετοχή της! Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας, για μια ευκαιρία να ζήσετε και εσείς μια εμπειρία σαν τη δική της!

Leave a Reply